20 Νοεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού



                 αφίσα του Χρήστου Παπαδημητρίου για την Π. Η. για τα δικαιώματα του παιδιού.





20 Νοεμβρίου - Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού


Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ http://www.unicef.gr/reports/symb.php


Η παιδική ηλικία είναι μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του καθενός. Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν και να παίζουν μέσα στην οικογένειά τους και σε έναν ευρύτερο περίγυρο ενηλίκων που νοιάζονται για αυτά, συντελόντας στην ανάπτυξη υγιών και παραγωγικών μελλοντικών γενιών.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε απο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, προσφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν ο προάγγελος για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον, η αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για να θωρακίσουμε τα παιδιά απέναντι στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.
Τα στοιχεία σοκάρουν

Τα παιδιά βιώνουν τη φτώχεια διαφορετικά από τους ενήλικες. Οι παραδοσιακές μετρήσεις του εισοδήματος και της κατανάλωσης δεν αντικατοπτρίζουν το πώς η φτώχεια επιδρά στην πραγματικότητα στην παιδική ηλικία. Η έκθεση της UNICEF αναπτύσσει τις επτά βασικές «αποστερήσεις» που βιώνουν στην πράξη τα παιδιά και έχουν ισχυρότατη επίδραση στο μέλλον τους. Συνεργαζόμενη με ερευνητές του London School of Economics και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η UNICEF διαπίστωσε πως περισσότερα από τα μισά παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποστερούνται σε μεγάλο βαθμό ένα ή περισσότερα από τα αγαθά ή υπηρεσίες που είναι στοιχειωδώς απαραίτητα στην παιδική ηλικία:
  • 640 εκατ. παιδιά δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση
  • 500 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής
  • 400 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό
  • 300 εκατ. παιδιά στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες)
  • 270 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
  • 140 εκατ. παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι κορίτσια, δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο
  • 90 εκατ. παιδιά στερούνται το φαγητό σε πολύ σοβαρό βαθμό
  • 700 εκατ. παιδιά υποφέρουν από τουλάχιστον δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω στερήσεις
  • 20 εκατ. παιδιά εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων τη δεκαετία του '90
  • 18 εκατ. παιδιά σκοτώθηκαν σε πολέμους από το 1990
  • 15 εκατ. ορφανά παιδιά λόγω του AIDS σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση ξεκαθαρίζει πως η φτώχεια δεν είναι αποκλειστικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε 11 από τις 15 βιομηχανικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, η αναλογία των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μέσα στην προηγούμενη δεκαετία έχει ανέλθει.
Τη στιγμή που διαβάζουμε αυτές τις γραμμές, περίπου διακόσια εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από την έλλειψη τροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν είναι άδικο; Κι όμως, αυτή η κατάσταση θα διαιωνίζεται όσο εμείς δείχνουμε αδιαφορία για τα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά όλου του κόσμου για ισότιμη μεταχείριση στη μόρφωση, την περίθαλψη και γενικότερα τις αξιοπρεπείς συνθήκες στην καθημερινή τους διαβίωση.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του λεγόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου, εκεί δηλαδή που συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας και ανέχειας διεθνώς, είναι η ανισότητα σε βάρος των κοριτσιών, στον τομέα της εκπαίδευσης. Σε πολλές χώρες, τα μικρά κορίτσια ακόμη κι αν οι ίδιες το επιθυμούν, απαγορεύεται να πηγαίνουν σχολείο, είτε γιατί το απαγορεύει η θρησκεία τους είτε γιατί το έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι γονείς τους. Η πρόσβασή τους στη μόρφωση όμως έχει πολλαπλά οφέλη. Κατ’ αρχήν με αυτό τον τρόπο αποκτούν εφόδια για να εργαστούν κι όπως είναι φυσικό, αυτό λειτουργεί θετικά για την τοπική οικονομία. Επίσης, όσο περισσότερο μορφώνονται τόσο αποκτούν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την προφύλαξη της υγείας τους και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του γενικότερα.




Διαβάστε στο Διαδίκτυο:
τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού που έχουν υπογράψει 193 χώρες
την έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο
Δείτε:
Δείτε τα βίντεο για την Παγκόσμια ημέρα ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού, που ετοίμασε για το «Χαμόγελο του παιδιού» η δημοσιογραφική ομάδα του www.protagon.gr
Επισκεφθείτε επίσης:
www.0-18.gr    Ο Ιστοχώρος του Συνήγορου του παιδιού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου